Mini Banoffee

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób

Sama słodycz!

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 250g herbatników pełnoziarnistych
    150g masła
    2 banany
    16 szt. krówek
    1 łyżka mleka
    1 szklanka śmietanki kremówki
    1 płaska łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka kakao (do opruszenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Toffi

Mini banoffee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • banoffee 1. Herbatniki kruszymy w malakserze (blenderze, robocie kuchennym) na piasek, dodajemy miękkie masło i miksujemy do czasu, gdy całość nabierze konsystencji mokrego piasku.
  • 2. Masę herbatnikową wykładamy do foremek, mocno ugniatając palcami. Nie potrzeba foremek smarować dodatkowo masłem , masa, gdy stwardnieje w lodówce, staje się dość twarda i bez problemu można babeczki wyciągnąć z formy.
  • 3. Krówki roztapiamy w rondelku na małym ogniu z łyżką mleka. Gdy masa będzie gładka, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
    Banany kroimy na kawałki i umieszczamy po jednym kawałku w każdej babeczce.
  • 4. Następnie zalewamy banany przestudzoną masą krówkową. Odstawiamy do lodówki by masa trochę stwardniała.
    Ubijamy kremówkę na sztywno z łyżką cukru pudru. Gdy masa krówkowa lekko zastygnie, można babeczki udekorować śmietanką. Można nakładać łyżeczką lub nałożyć do szprycy i udekorować. Na końcu lekko opruszamy kakao.
    Schładzamy całość w lodówce, najlepiej przez całą noc .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować