1.Herbatniki kruszymy w malakserze (blenderze, robocie kuchennym) na piasek, dodajemy miękkie masło i miksujemy do czasu, gdy całość nabierze konsystencji mokrego piasku.
2.Masę herbatnikową wykładamy do foremek, mocno ugniatając palcami. Nie potrzeba foremek smarować dodatkowo masłem , masa, gdy stwardnieje w lodówce, staje się dość twarda i bez problemu można babeczki wyciągnąć z formy.
3.Krówki roztapiamy w rondelku na małym ogniu z łyżką mleka. Gdy masa będzie gładka, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Banany kroimy na kawałki i umieszczamy po jednym kawałku w każdej babeczce.
4.Następnie zalewamy banany przestudzoną masą krówkową. Odstawiamy do lodówki by masa trochę stwardniała.
Ubijamy kremówkę na sztywno z łyżką cukru pudru. Gdy masa krówkowa lekko zastygnie, można babeczki udekorować śmietanką. Można nakładać łyżeczką lub nałożyć do szprycy i udekorować. Na końcu lekko opruszamy kakao.
Schładzamy całość w lodówce, najlepiej przez całą noc .
Komentarze