Mini calzone

4.5 (159 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zwane również "zamkniętą pizzą", bo sposób przygotowania ciasta oraz farszu jest taki sam, jak w przypadku pizzy. Dla tych, którzy kochają jeść nad klawiaturą komputera, z calzone nic nam nie wypadnie

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 2.5 szklanki
    - mleko: 1 szklanka
    - cukier: 1 łyżka
    - sól (płaska): 1 łyżeczka
    - drożdże suszone: 7 gramów
    - pieczarki: 30 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - mięso z kurczaka (upieczone, np. pozostałe z obiadu): 20 dekagramów
    - mozzarella: 125 gramów
    - suszone pomidory: 6 sztuk
    - olej: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Calzone

Mini calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, drożdże, mąkę, olej, sól, zagniatamy elastyczne ciasto (wygniatamy około 5 minut), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ja wstawiam miskę z ciastem do piekarnika nagrznego do 40 st.C i po 20 minutach ciasto jest wystarczająco wyrośnięte.
    Gotowe ciasto wykładamy na blat, wałkujemy na placek grubości 0,5 cm, z którego wykrawamy placki o średnicy 10 cm.
  • Mini calzone 2. Pieczarki i cebulę kroimy drobno, podsmażamy około 5 minut na dobrze rozgrzanym oleju, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy pokrojone na kawałki mięso z kurczaka, ponownie doprawiamy do smaku. Układamy łyżeczką na przygotowanych plackach drożdżowych.
  • Mini calzone 3. Mozzarellę i suszone pomidory kroimy w kostkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami, kładziemy niewielkie porcje na drożdżowych placuszkach.
  • mini calzone 4. Z ciasta formujemy pierogi, uważając, aby nadzienie nam nie wychodziło na zewnątrz i dokłądnie sklejając brzegi, zwłaszcza przy calzone z mozzarellą, która podczas pieczenia ulegnie roztopieniu i może wypłynąć na zewnątrz przy niedokładnym sklejeniu ciasta.
  • 5. Calzone układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.C.
    Podajemy ciepłe z ulubionym sosem.
    Doskonale smakują również na zimno, kolejnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować