Mini calzone z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Mini wersja włoskiego calzone to fajny pomysł na kolację, ale także na przekąskę imprezową, ponieważ dobrze smakuje również na zimno :)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • (ok. 16 sztuk):
    Ciasto:
    600 - 700 g mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub wyższy)
    1 i 3/4 szklanki letniego mleka
    47 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soli
    1 łyżka oliwy
    Farsz:
    700 g mięsa mielonego (mieszanego)
    1/2 słoiczka suszonych pomidorów + odrobina zalewy (1 - 2 łyżeczki)
    2 listki świeżej bazylii
    1 duża cebula
    1 - 2 łyżeczki suszonej bazylii
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia
    + roztrzepane jajko do posmarowania i suszona bazylia do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Calzone

Mini calzone z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w szklance mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki. Odstawiamy rozczyn na ok. 15 min.
    Pozostałą mąkę mieszamy w misce z solą, dodajemy rozczyn, mleko i oliwę. Wyrabiamy gładkie i dość elastyczne ciasto. Odstawiamy na ok. 1,5 h lub do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy farsz.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę. Smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy mielone mięso. Smażymy wszystko ok. 10 - 15 minut. Kroimy na małe kawałki suszone pomidory - dodajemy do mięsa. Mieszamy. Podlewamy zalewą z pomidorów. Na koniec dość drobno kroimy świeżą bazylię i dodajemy do zawartości patelni. Doprawiamy suszoną bazylią, solą i pieprzem. Zdejmujemy patelnię z ognia.

  • 3. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy. Formujemy wałek i dzielimy na ok. 16 części. Każdą część rozwałkowujemy na dość cienki placek (nie może być zbyt cienki, żeby się nie rozerwał). Na każdy placuszek nakładamy 1,5 - 2 łyżki farszu i sklejamy jak pierożka.
  • 4. Uformowane calzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy bazylią. Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce lub podajemy na ciepło. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować