Mini chałki z waniliową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lubicie domowe pieczywo, czyli bez tych wszystkich ulepszaczy, spulchniaczy itp? Jeżeli tak to gorąco polecam mini chałki z waniliową kruszonką! :) Jest to sprawdzony przepis na chałkę, jednak podzieliłam go na 5 części tworząc mniejsze chałki, które można swobodnie zapakować jako kanapka do pracy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 1/2 kostki drożdży
    1/2 szklanka ciepłego mleka
    4 łyżki cukru
    550 g mąki
    2 jajka (jedno do ciasta, drugie do wysmarowania chałki)
    4 łyżki masła
    1/2 szklanka wody

    Kruszonka:

    10 g masła
    2 łyżki mąki
    3 łyżki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Desery

Mini chałki z waniliową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy 1/2 szklanki ciepłego(nie gorącego!) mleka, 2 łyżki cukru oraz 1 łyżkę mąki. Mieszamy łyżeczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Gdy rozczyn podrośnie to dodajemy do niego pozostałe składniki. Zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na 50 minut.

    Ciasto dzielimy na 5 równych kulek, następnie każdą równo na trzy podłużne wałeczki, które będziemy łączyć jak zwykły warkocz z włosów. Na koniec podwijamy końcówki na spód chałek i układamy w odstępach od siebie na wysmarowaną tłuszczem foremkę. Odstawiamy aby jeszcze troszkę podrosła na około 10 minut, a w tym momencie włączamy piekarnik na temperaturę 170 stopni.

    Przygotować kruszonkę. Masło roztopić. W misce wymieszać mąkę z cukrem waniliowym i dodać roztopione masło. Wymieszać do uzyskania kruszonki.

    Nasze chałki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować