Mini eklerki z delikatnym kremem budyniowym - krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i masłem/margaryna.
2.Na gotująca się wodę wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła.
Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka.
gotowe ciasto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
3.Po tym czasie zaczynamy dodawać do ciasta po jednym jajku. Po 4 jajku spr rozciągliwość ciasta.
4.Jeśli nie ciągnie się miedzy palcami to znak ze musimy dodać ostatnie jajko.
Po 5 jajku sprawdzamy znów ciasto, powinno rozciągać się pomiędzy palcami.
5.Przekładamy ciasto do tylki cukierniczej i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy eklerki w sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia !
6.Pieczemy je w 200 stop przez około 30 min - do tzw zrumieniania.
Mleko nie w całości przelewamy do garnuszka, zostawiamy 1/2 szkl do rozmieszania żółtek, budyniu i maki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem.
Do gotującego sie mleka wlewamy naszą miksturę z proszku budyniowego, żółtek i mąki ziemniaczanej. Energicznie mieszamy aż do uzyskania kremowego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy i delikatnie mieszamy z budyniem. Następnie krem chowamy do lodówki do stężenia.
Eklerki przekrawamy w połowie i nadziewamy kremem budyniowym. Krem najlepiej przełożyć do szprycy i tak nadziewać. Na koniec polewamy czekoladą ( czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek masła ) Smacznego !!!
Komentarze