Mini Frittata z suszonymi pomidorami i brie z orzechami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie jest proste i szybkie w wykonaniu, do tego bardzo kolorowe. Frittaty można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - jajka: 4 sztuki
    - mleko: 2 łyżki
    - suszone pomidory: 6 sztuk
    - ser brie z orzechami: 0.5 opakowania
    - kiełbasa myśliwska: 10 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - gęsta śmietana: 1 łyżka
    - sól: 2 szczypty
    - chilli: 2 szczypty
    - olej rzepakowy: 1 łyżka
    - oliwa do smarowania formy: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mini frittata z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini frittata 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Formę na muffinki smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy każde wgłębienie pociętymi kawałkami papieru do pieczenia i wkładamy pokrojone w kostkę suszone pomidory i ser brie z orzechami. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju na którym szklimy posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Lekko studzimy.
  • Mini frittata 2. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, śmietaną, solą, szczyptą chilli, dodajemy zeszkloną cebulkę i kiełbasę, lekko mieszamy. Następnie masą jajeczną wypełniamy każdy dołek formy, w którym już są pomidory i ser. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż frittaty się lekko napuszą się i delikatnie przyrumienią.
    Podajemy np. na rozłożonej na talerzu mieszance sałat.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować