Galette ze śliwkami

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Galette to rodzaj płaskiej tarty o nieregularnych brzegach zawiniętych na nadzienie. Ciasto pochodzi z kuchni francuskiej. Moje galette są w poręcznej wersji mini. Jedno z lepszych ciast ze śliwkami, jakie jadłam.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -300 g mąki
    - 170 g masła
    - ok. 40-50 ml zimnej wody
    - 3 łyżki cukru
    - szczypta soli

    Nadzienie śliwkowe
    - ok. 500-600 g śliwek węgierek

    Glazura
    - 1,5 łyżki miodu
    - 3 łyżki cukru waniliowego
    -1/3 łyżeczki cynamonu
    - 2 łyżki soku z pomarańczy
    - 1 łyżeczka soku z cytryny

    Dodatkowo
    - roztrzepane jajko do posmarowania
    - 2 łyżeczki cukru do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Galette ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Ulepić kulkę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 30-60 min.
  • 2. W tym czasie śliwki umyć, wypestkować. pokroić na ćwiartki.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 180 st.
  • 4. Miód rozpuścić z cukrem waniliowym, sokiem z pomarańczy i sokiem z cytryny.
  • galette ze śliwkami1 5. Ciasto podzielić na 6 równych kulek. Podsypując mąką, rozwałkować na dość cienkie, okrągłe placki. Blachę wykładamy pergaminem. Jeden z placków przenosimy na blachę, układamy na nim część śliwek, omijając brzegi ciasta (wolny pasek ciasta powinien być ok. 3-4 centymetrowy). Zawijamy ciasto do środka, przykrywając nim cześć śliwek (sprawdzamy dokładnie, czy boki ciasta są szczelnie zlepione). Odsuwamy delikatnie na bok. Podobnie postępujemy z pozostałymi plackami, aż blacha się zapełni. Na śliwki w każdym z placków wylewamy ok. 1-1,5 łyżki glazury.
    Boki ciasta smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem.
    Pieczemy ok. 20-30 minut w 180 st.

Porady

Jeśli okaże się, że ciasto jest nieszczelne i sok wyleje się na pergamin, raczej nie powinien się dostać pod tarty. Będą one nadal kruche. Jeśli jednak obawiamy się, żeby nie zaczął się przypalać, możemy go wytrzeć ręcznikiem papierowym z miejsc między tartami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Notka redakcyjna

KH_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować