Miniptysie z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę podgrzewamy wraz z masłem, solą i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy - najlepiej drewnianą łyżką. Wstawiamy ponownie na ogień i mieszając gotujemy przez około 2 minuty.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie stopniowo dodajemy jajka i mieszamy.
Wykładamy za pomocą szprycy lub małą łyżeczka na papier do pieczenia na blachę - zachowując odstępy gdyż ciasto urośnie.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut.
2.W tym czasie przygotowujemy krem. Budynie rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier. Zagotowujemy. Zestawiamy z ognia - mieszamy co chwilę, żeby nie zrobił nam się kożuch.
Masło ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo budyń, tworząc puszystą masę.
3.Za pomocą szprycy wciskamy krem w zimne ptysie.
Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze