Miniptysie z kremem budyniowym

4.35 (251 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Pyszne małe słodkości. Najlepsze są takie na raz. Nie są ani trudne i czasochłonne w przygotowaniu.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • (na około 35-45 sztuk)

    ciasto:
    125 g masła
    1 1/4 szklanki wody
    1 1/4 szklanki mąki
    4 jajka
    szczypta soli
    łyżka cukru

    krem
    ok 600ml mleka
    2 budynie waniliowe
    200 g masła
    5 łyżek cukru

    dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.35 (251 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie

Miniptysie z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę podgrzewamy wraz z masłem, solą i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy - najlepiej drewnianą łyżką. Wstawiamy ponownie na ogień i mieszając gotujemy przez około 2 minuty.
    Odstawiamy do ostygnięcia.
    Następnie stopniowo dodajemy jajka i mieszamy.
    Wykładamy za pomocą szprycy lub małą łyżeczka na papier do pieczenia na blachę - zachowując odstępy gdyż ciasto urośnie.
    Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy krem. Budynie rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier. Zagotowujemy. Zestawiamy z ognia - mieszamy co chwilę, żeby nie zrobił nam się kożuch.
    Masło ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo budyń, tworząc puszystą masę.
  • 3. Za pomocą szprycy wciskamy krem w zimne ptysie.
    Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować