Mini pączusie

0 (0 ocen)

Pyszne pączusie oblane lukrem i czekoladą.

Składniki:

  • 0,5 kilograma mąki

    5 żółtek

    50 gram świeżych drożdży

    1 łyżeczka cukru

    200 ml. letniego mleka

    75 gram masła

    75 gram cukru pudru

    szczypta soli

    30 ml. wódki lub spirytusu

    Lukier:150 gram cukru pudru

    2-3 łyżki soku z cytryny

    1-2 łyżki gorącej wody

    Dodatkowo:

    1 tabliczka gorzkiej czekolady

    tłuszcz do smażenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Pączki Przekąski

Mini pączusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder przesiewamy.Robimy zaczyn z roztartych drożdży z 1 łyżeczką cukru ,150 gram mąki i połowy letniego mleka.Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy mąkę ,wyrośnięty zaczyn,resztę mleka,szczyptę soli i alkohol.Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i lśniące ,będzie odstawać od ręki,a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrzne.Wlewamy po trochu letnie roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy.Ciasto powinno być niezbyt gęste,pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 1 cm..Małym kieliszkiem wykrawamy krążki .Pączki wykładamy na stolnicy wysypanej mąką w dość dużych odstępach.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. W garnku roztapiamy tłuszcz .Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy pod przykryciem na małym ogniu z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  • 4. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Pączki smarujemy lukrem za pomocą pędzelka.
  • 5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią pączki.

Porady

Pączki możemy posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować