Mini pączusie

0 (0 ocen)

Do przygotowania ciasta na nie, potrzebny jest serek homogenizowany. Pączusie wychodzą bardzo smaczne i delikatne. To coś pomiędzy pączkami, a oponkami. Nazywane u nas w domu „potworkami”.

Składniki:

  • Ciasto

    - 3 duże jajka + 1 żółtko;
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
    - 1/2 łyżeczki sody;
    - 1/2 łyżeczki octu;
    - 240 g serka homogenizowanego waniliowego;
    - 16 g cukru waniliowego;
    - 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub spirytusu;
    - 1 i 1/3 szklanki mąki;
    - szczypta soli.

    Dodatkowo

    - olej do głębokiego smażenia;
    - 1 ziemniak;
    - drobny cukier;
    - cynamon.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Mini pączusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce wymieszaj jajka z proszkiem do pieczenia, sodą i octem. Odstaw na 5 minut, wówczas zaczną pracować. Następnie połącz je z serkiem. Kolejno dodaj cukier i ekstrakt waniliowy oraz sól, a na końcu przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj (jeśli ciasto będzie bardzo rzadkie, dodaj jeszcze troszeczkę mąki).
    Na talerzu połącz drobny cukier z cynamonem.
    Ziemniaka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W płaskim i dość szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury około 175ºC. Wrzuć kawałek ziemniaka, i w trakcie całego smażenia wymieniaj kawałki kiedy są już spieczone, dzięki temu olej nie spali się zbyt szybko. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na złoty kolor. Łyżkę przed nakładaniem ciasta możesz posmarować zimnym olejem, dzięki temu ciasto będzie łatwiej od niej odchodzić.Po usmażeniu osącz z tłuszczu na ręczniczku papierowym. Obtocz w przygotowanym cukrze, gdy są jeszcze ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować