Mini paschy wielkanocne

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepis na ten sernik znany jest w moim domu rodzinnym od dawna, jednak dopiero teraz robię go w postaci mini paschy - mała babeczka dla każdego...

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko (3,5 %): 1.5 litra
    - śmietana (18%): 0.5 litra
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - jaja: 5 sztuk
    - cytryna (tylko sok): 0.5 sztuki
    - masło: 200 gramów
    - cukier puder: 80 gramów
    - czekolada (gorzka, posiekana na kawałeczki): 100 gramów
    - galaretka truskawkowa: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mini paschy wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z laską wanilii. Jajka połączyć ze śmietaną, wlać na gotujące się mleko, zmiejszyć gaz, dodać sok z cytryny i gotować powolutku, do wytrącenia się serka.
    Wystudzić. Sito wyłożyć gazą, wylać ostrożnie masę serową i odstawić do odcieknięcia, najlepiej na całą noc.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać partiami serek. Połączyć z posiekaną czekoladą.
  • 3. Miseczki (u mnie chińskie filiżanki do herbaty) wyłożyć dokładnie folią do żywności, w każdą wkładać porcję serka do 4/5 wysokości.
    Galaretę rozpuścić, wystudzić i jak zacznie tężeć, dopełnić nią miseczki z serkiem. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
    Po zastygnięciu wyjmować delikatnie z miseczek, chwytając za końce folii, którą następnie delikatnie zdejmujemy z naszej paschy.
    Podajemy z truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować