Mini paschy wielkanocne w kulkach

0 (0 ocen)

  • 45 min

Moja wersja tradycyjnego, wielkanocnego deseru. Polecam je wszystkim osobom, które są na diecie lub liczą kalorie. W smaku niczego im nie brakuje, a są dużo lżejsze. najlepsze są mocno schłodzone!

  • 45 min

Składniki:

  • - 35 dag półtłustego twarogu,
    - 2 łyżki kwaśnej śmietany,
    - 3-4 łyżki cukru pudru,
    - ziarenka z 1/2 laski wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej,
    - 1/2 szklanki orzechów (ja pomieszałam w równych proporcjach migdały, orzechy włoskie i laskowe),
    - 4 suszone morele,
    - 4 łyżki rodzynek,
    - łyżka wiórków kokosowych,
    - mała pomarańcza.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pascha

Mini paschy wielkanocne w kulkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg mielę dwa razy, dobrze odciskam (na sicie lub gazie).
  • 2. Przygotowuję bakalie: morele i rodzynki płuczę, osuszam. Morele kroję w kosteczkę, większe rodzynki na połówki. Orzechy i migdały siekam.
    Pomarańczę dokładnie myję, ścieram z niej skórkę i wyciskam sok.
  • 3. Ser ucieram mikserem wraz z ziarenkami z laski wanilii, śmietaną i cukrem pudrem na gładką masę. Dodaję 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i ok. 2 łyżek skórki pomarańczowej, ucieram.
    Stopniowo dodaję suszone owoce, orzechy i wiórki kokosowe, dokładnie mieszam (już nie miksuję).
  • 4. Masę nabieram łyżką, formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układam na talerzu i wstawiam do lodówki do stężenia (minimum 15 minut).
    Najlepsze są na drugi dzień.

Porady

Gotowe kuleczki, jeszcze przed odłożeniem do stężenia możesz obtoczyć w mielonych orzechach włoskich lub wiórkach kokosowych. Smak kuleczek możesz wzbogacić dodając do nich 1-2 łyżki posiekanej czekolady (gorzkiej lub mlecznej).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować