Mini paszteciki z pieczarkami i cebulką

5 (167 ocen)

  • 1 min

Przepis ten dostałam od mojej babci. Paszteciki są łatwe w przygotowanie i smakują wyśmienicie. Idealne dla całej rodziny.

  • 1 min

Składniki:

  • CIASTO:
    40dag drożdży
    0,5 kg mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru
    1/2 szklanka mleka
    250 g margaryny
    2 jaja
    szczypta soli
    FARSZ:
    60 dag pieczarek
    1-2 cebule
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
    1/2 szklanka zimnej wody
    1 żółtko + białko do posmarowania
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mini paszteciki z pieczarkami i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać ciepłe mleko. Wymieszać. Dodać mąkę, jaja, stopione masło i sól. Wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut.
  • 2. Pieczarki i cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na patelni z drobną ilością oleju. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/2 szklance zimnej wody. Dodać do farszu i zagotować. Połączyć ze śmietaną,żółtkiem, solą i pieprzem.
  • 3. Ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować. Pokroić na długie, prostokątne plastry, na środek nałożyć farsz i zawinąć. Posmarować białkiem.
  • 4. Piec około 20-25 minut w 190-200stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować