Pavlova... kto nie zna tego cudownego deseru, niech żałuje i szybko bierze się do roboty :) Przepyszne połączenie bezy (na zewnątrz chrupiąca, wewnątrz delikatna pianka), śmietany i owoców.
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki (na 4 porcje):
- 4 białka
- szczypta soli
- 200g cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 250ml śmietany 30% + cukier puder do smaku
- owoce - np. granat, truskawki, maliny, brzoskwinie itp.
1.Białka ubić ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier puder, cały czas ubijając mikserem. Delikatnie wmieszać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
2.Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Gotową masę wyłożyć na papier, starając się aby kształtem przypominała koła.
3.Włożyć blachę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec 30 min. Wyłączyć piekarnik i nie otwierać go przez kolejne 30 min. Po tym czasie wyjąć bezy i ostudzić.
4.Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na bezy i udekorować owocami. Smacznego! :)
Komentarze