Pyszne pizzerinki w stylu włoskim. Uwielbiam je z takim farszem .
50 min
Składniki:
(na 4 mini pizze)
NA CIASTO:
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- pół kostki drożdży
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- szczypta cukru
- szczypta oregano
NA FARSZ:
- ok 16 kawałków suszonych pomidorów
- 8 plasterków szynki tyrolskiej
- 250 g sera mozzarella (duża kulka) pokrojona na plasterki)
- 1 opakowanie ruccoli
- 1 mała cebula pokrojona w talarki
Mini pizza z rucolą i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto. - MĄKĘ MIESZAMY Z OLIWĄ, SOLĄ, OREGANO I CUKREM ORAZ POŁOWĄ SZKLANKI MLEKA. DRUGĄ POŁOWĘ MLEKA PODGRZEWAMY DELIKATNIE (MOŻNA PODGRZAĆ W KUCHENCE MIKROFALOWEJ). DO CIEPŁEGO MLEKA DODAJEMY DROŻDŻE. DOKŁADNIE MIESZAMY I DODAJEMY DO RESZTY SKŁADNIKÓW NASZEGO CIASTA. WSZYSTKO DOKŁADNIE UGNIATAMY. ODSTAWIAMY W CIEPŁE MIEJSCE NA OKOŁO 15 MINUT DO WYROŚNIĘCIA.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS DO PIZZY POPRZEZ DOKŁADNE WYMIESZANIE ZE SOBĄ WSZYSTKICH PODANYCH SKŁADNIKÓW.
3.CIASTO DZIELIMY NA CZTERY CZĘŚCI. FORMUJEMY KULKI KTÓRE ZGNIATAMY TAK ABY UTWORZYĆ NASZE MINI PIZZE. "PLASKI" UKŁADAMY NA BLASZCE. KAŻDY PLACEK SMARUJEMY NASZYM SOSEM.
NA WIERZCHU KŁADZIEMY PLASTERKI MOZZARELLI, PO 4 POMIDORKI SUSZONE ORAZ POKROJONĄ W MNIEJSZĄ KOSTKĘ SZYNKĘ. ORAZ CEBULKĘ.
NA WIERZCHU MOŻEMY JESZCZE POSYPAĆ OREGANO I CZĄBREM.
4.PIECZEMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 170 ST. PRZEZ OKOŁO 30 MINUT.
5.PO WYCIĄGNIĘCIU Z PIEKARNIKA NA WIERZCHU UKŁADAMY LIŚCIE RUCCOLI.
Komentarze