1 i ¼ szklanki mąki
12 g świeżych drożdży
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/3 szklanki letniej wody
5 pomidorów koktajlowych i 2 malinowe
20 g sera żółtego
szczypta oregano i bazylii
kukurydza konserwowa
kilka plastrów kiszonego ogórka
plastry salami
przecier pomidorowy
Zaczyn drożdżowy:
¼ łyżeczki cukru
½ łyżki mąki
2 łyżki ciepłej wody (ale nie gorącej)
Mini pizze w kształcie serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować drożdżowy zaczyn: do rozdrobnionych w misce drożdży dodać mąkę, cukier i wodę. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Zaczyn przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
Do osobnej miski przesiać mąkę i sól. Całość wymieszać i wlać zaczyn drożdżowy, oliwę i wodę. Wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Uformować w kulę (w trakcie, w razie potrzeby dosypywać mąki). Odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni Celsjusza. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować mały okrągły placek jak na pizze. Wykroić kształt serca, z pozostałego ciasta uformować 5 serce. Każde z serc posmarować przecierem pomidorowym i dodać wybrane składniki. Przyozdobić liśćmi rukoli.
Piec 5 minut w 250 stopniach, następnie 10 minut w 220 stopniach (do momentu zarumienienia).
Komentarze