Mini Pizze z pomidorkami

0 (0 ocen)

Ciasto jest z dodatkiem miodu, dlatego wszyscy uwielbiają to danie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    ¾ szklanki cieplej wody
    25g drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżka oliwy + 5 łyżek
    1 łyżki miodu
    ¼ łyżki soli
    Pomidorki koktajlowe
    2 papryki
    2 ząbki czosnku
    Pieprz
    Bazylia
    Ser (żółty lub mozzarella)

Mini pizze z pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozprowadź z cukrem, łyżką mąki i łyżką ciepłej wody. Odstaw na 10 minut.
  • 2. Wymieszaj wodę, miód i łyżkę oliwy. Połącz mąkę z wodą i drożdżami, wyrabiaj przez ok 10 minut, a następnie odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Z ciasta uformuj cztery placki, każdy posyp startym serem. Na to połóż pokrojoną paprykę i pomidorki przekrojone na pół.
  • 4. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj pieprz i 5 łyżek oliwy. Wymieszaj i polej każdą pizze. Na koniec posyp bazylią.
  • 5. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut.

Porady

Doskonale smakuje z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy