Mini pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczany w ciepłym ale nie gorącym mleku dodajemy jajko i mąkę wyrabiamy ciasto tak, aby wszystkie składniki się połączyły (gdyby ciasto było za gęste dolewamy odrobinę mleka, i odwrotnie za rzadkie dosypujemy mąki)
2.Cebulę pokrojoną w drobną kostkę dusimy na maśle, pieczarki kroimy na mniejsze kawałki i także je lekko podsmażamy
3.Na ręce nakładamy niewielka ilość tłuszczu( może być olej) i formujemy z ciasta nie duże płaskie placki, na które nakładamy kolejno: cebulę, pieczarki, wędlinę, całość posypujemy przyprawami i na końcu żółtym serem
4.Zapiekamy w piekarniku z termo obiegiem przez około 20 minut w temp 180°
Spożywamy na ciepło lub na zimno polane keczupem
Porady
Doskonale smakują z samą cebulą, ziołami i serem, placki na samym początku można posmarować koncentratem pomidorowym
Komentarze