Mini pizzerinki

4.5 (179 ocen)

  • 40 min

Pyszne na ciepło i na zimno

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto
    1 jajko
    ½ szkl mleka (wody w ostateczności)
    ½ kostki drożdży
    2 szkl mąki pszennej

    Farsz
    3 duże cebule
    Pieczarki
    Szynka wg uznania
    Ser żółty
    2 łyżki masła
    Zioła – bazylia, oregano, papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mini pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na ciasto 1. Drożdże rozpuszczany w ciepłym ale nie gorącym mleku dodajemy jajko i mąkę wyrabiamy ciasto tak, aby wszystkie składniki się połączyły (gdyby ciasto było za gęste dolewamy odrobinę mleka, i odwrotnie za rzadkie dosypujemy mąki)
  • Składniki na farsz 2. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę dusimy na maśle, pieczarki kroimy na mniejsze kawałki i także je lekko podsmażamy
  • 3. Na ręce nakładamy niewielka ilość tłuszczu( może być olej) i formujemy z ciasta nie duże płaskie placki, na które nakładamy kolejno: cebulę, pieczarki, wędlinę, całość posypujemy przyprawami i na końcu żółtym serem
  • 4. Zapiekamy w piekarniku z termo obiegiem przez około 20 minut w temp 180°
    Spożywamy na ciepło lub na zimno polane keczupem

Porady

Doskonale smakują z samą cebulą, ziołami i serem, placki na samym początku można posmarować koncentratem pomidorowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować