ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki owsianej
5 g świeżych drożdży
szklanka letniego mleka
łyżeczka cukru
łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
obłożenie:
20 dag żółtego sera ja użyłam mieszanego, goudy, grana padano oraz cheddar
kiełbasa, ja miałam domową z indyka, pokrojona bardzo cienko na plasterki
szynka, pokrojona w cienkie paseczki
pieczarki pokrojone w cienkie plasterki
cebula czerwona pokrojona w talarki
kapary
pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki
oregano
sos pomidorowy:
szklanka passaty pomidorowej
ząbek czosnku
szczypta cukru
łyżeczka octu balsamicznego
garść liści świeżej bazylii
łyżka oliwy z oliwek
Mini pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mąkę przesiewamy do miski. Robimy wgłębienie w mące. Do dołka wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, sól, suszone pomidory oraz mleko. Wszystko razem mieszamy. Możemy użyć robota kuchennego. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką, aby wyrosło.
2.Do rondelka wlewamy oliwę i czosnek. Czekamy, aż czosnek się zarumieni. Następnie dodajemy pasatę pomidorową, cukier i ocet balsamiczny podgrzewamy przez 5-10 minut, aby sos trochę zgęstniał. Do sosu dodajemy posiekaną bazylię. Sos studzimy.
3.Ciasto jeszcze raz wyrabiamy. Z ciasta formujemy kółeczka o średnicy 4-5 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy krążek lekko smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serem. Następnie układamy na nim wędlinę, grzyby, cebulę i pomidorki. Posypujemy suszonym oregano. Pieczemy w 190 stopniach C około 10 min. Podajemy na zimno lub gorąco.
Porady
Do obłożenia możemy użyć dowolnych składników.
Aby ciasto łatwo nam się formowało ręce lekko skrapiamy oliwą.
Komentarze