Mini pizzerinki z cukinii

4.5 (165 ocen)

  • 45 min

Zdrowy zamiennik ulubionej przez wszystkich pizzy!

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki

    2 szt. - Cukinia
    1/2 szt. - Pierś z kurczaka
    1/4 szt. - Papryka
    1/3 szt. - Mozzarela kulka
    200 ml - Przecier pomidorowy
    1 szt. - Cebula
    2 szt. - Czosnek
    2 łyżeczki - Cukier brązowy
    2 łyżki - Bazylia,oregano,majeranek
    2 szczypty - Sól, pieprz
    1 łyżka - Papryka ostra
    1 łyżka - Olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mini pizzerinki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka przyprawić bazylią, oregano i papryką ostrą, upiec w piecu w temp 170 stopni przez ok. 16-18 min. Ostudzić, pokroić na małe kawałki. Cebule i czosnek drobno pokroić, zeszklić na oleju, dodać cukier i razem krótko podgrzewać. Gdy cukier się odrobinę rozpuści dodać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać, gotować aż sos się odrobinę zredukuje i zagęści. Przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawami. Cukinię pokroić na 5 mm plastry. Ułożyć na blaszy do pieczenia. Na cukinię kolejno nakładać sos pomidorowy, pokruszony ser mozzarela, pokrojone kawałki kurczaka oraz małe kawałki papryki. Wstawić do piekarnika na 12-15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z pieca oprószyć ziołami.Idealne jako ciepła i lekka przekąska!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować