W sam raz na zabawę sylwestrową lub karnawałową. Mała porcja na 2-3 kęsy idealnie się sprawdzi,zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
125 g mąki razowej
50 g ugotowanej ciecierzycy+20 ml wody
1 łyżeczka drożdży instant
1/2 łyżeczki cukru
1/5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Nadzienie:
180 g cukinii ( może być mrożona)
8 m pora
75 g mrożonych grzybów leśnych
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki majeranku suszonego
Sól,pieprz do smaku
Duży plaster papryki czerwonej
100 g serka wiejskiego lekkiego
Mini pizzerki z cukinią i leśnymi grzybami na spodzie drożdżowo-ciecierzycowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Ciecierzycę zmiksować z wodą na gładką pastę.
Do miski przełożyć mąkę, dodać drożdże,cukier, sól i tymianek. Wymieszać.
2.Dodać ciecierzycę i rozpocząć wyrabianie ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt suchego dodać 3-4 łyżki wody i dokończyć wyrabianie ciasta. Powinno być gładkie i dobrze odchodzić od dłoni. Przełożyć do miski, zakryć folią spożywczą i odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
3.Nadzienie:
Grzyby rozmrozić.
Por pokroić w małą kostkę, a obrany czosnek w cienkie plasterki. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone grzyby i smażyć około 2-3 minut.
4.Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( ja miałam zamrożoną startą cukinię, której nie rozmrażałam przed przygotowaniem nadzienia). Dodać na patelnię i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i majerankiem. Wymieszać, zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
5.Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i ringiem o średnicy 9 cm wycinać krążki. Na krążkach nakładać po około 1-1,5 łyżki cukinii z grzybami. Na wierzchu ułożyć po dwa małe kawałki papryki i posypać ziarenkami serka wiejskiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10 minut. Smacznego!
Porady
z podanych proporcji wychodzi 11 mini pizzerek po około 63 kcal jedna sztuka
Komentarze