MINI PIZZERKI Z CUKINIĄ I LEŚNYMI GRZYBAMI NA SPODZIE DROŻDŻOWO-CIECIERZYCOWYM

0 (0 ocen)

W sam raz na zabawę sylwestrową lub karnawałową. Mała porcja na 2-3 kęsy idealnie się sprawdzi,zapraszam:)

Składniki:

  • Ciasto:
    125 g mąki razowej
    50 g ugotowanej ciecierzycy+20 ml wody
    1 łyżeczka drożdży instant
    1/2 łyżeczki cukru
    1/5 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    Nadzienie:
    180 g cukinii ( może być mrożona)
    8 m pora
    75 g mrożonych grzybów leśnych
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka sosu sojowego
    1/2 łyżeczki majeranku suszonego
    Sól,pieprz do smaku
    Duży plaster papryki czerwonej
    100 g serka wiejskiego lekkiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pizza Przekąski

Mini pizzerki z cukinią i leśnymi grzybami na spodzie drożdżowo-ciecierzycowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-192953b 1. Ciasto:
    Ciecierzycę zmiksować z wodą na gładką pastę.
    Do miski przełożyć mąkę, dodać drożdże,cukier, sól i tymianek. Wymieszać.
  • image-1ajxmn8 2. Dodać ciecierzycę i rozpocząć wyrabianie ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt suchego dodać 3-4 łyżki wody i dokończyć wyrabianie ciasta. Powinno być gładkie i dobrze odchodzić od dłoni. Przełożyć do miski, zakryć folią spożywczą i odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • image-0eiv5le 3. Nadzienie:
    Grzyby rozmrozić.
    Por pokroić w małą kostkę, a obrany czosnek w cienkie plasterki. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone grzyby i smażyć około 2-3 minut.
  • image-0uyakqk 4. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( ja miałam zamrożoną startą cukinię, której nie rozmrażałam przed przygotowaniem nadzienia). Dodać na patelnię i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i majerankiem. Wymieszać, zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
  • image-1nkdpob 5. Wykonanie:
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i ringiem o średnicy 9 cm wycinać krążki. Na krążkach nakładać po około 1-1,5 łyżki cukinii z grzybami. Na wierzchu ułożyć po dwa małe kawałki papryki i posypać ziarenkami serka wiejskiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 10 minut. Smacznego!

Porady

z podanych proporcji wychodzi 11 mini pizzerek po około 63 kcal jedna sztuka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować