Mini roladki jagodowe

0 (0 ocen)

Roladki są cudne! Kiedyś kupowałam podobne w cukierni, a potem jakoś zniknęły z półek. Miłe było moje zaskoczenie po ich spróbowaniu :-)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (lub ciut więcej)
    jajko
    3 łyżki jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną)
    4 płaskie łyżki cukru
    60g margaryny (zimnej)
    szczypta soli
    pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    mały słoik dżemu z jagód (może być inny, np czekośliwka, z porzeczki...)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Roladki

Mini roladki jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia. Zimną margarynę kroimy na kawałki, dodajemy do mąki i rozcieramy palcami. Wbijamy jajko, dodajemy jogurt i wyrabiamy ręcznie ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało nam się ładnie połączyć to możemy dodać łyżkę oleju. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na godzinkę do lodówki.
  • 2. Dzielimy je na 2 części. Każdą rozwałkowujemy, smarujemy dwiema łyżkami dżemu, zwijamy w rulon i radełkiem lub nożem dzielimy na małe roladki.
  • 3. Blachę do pieczenia smarujemy margaryną, posypujemy mąką i układamy na niej roladki.

    Pieczemy w temp 175 st, aż nabiorą ładnego kolorku.

    Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować