Mini szaszłyki warzywne z dipem jogurtowym

4.5 (163 ocen)

  • 30 min

Doskonałe jako przystawka lub przekąska na imprezach, bo mogą być podawane na zimno i na ciepło.Swój smak zawdzięczają aromatycznej marynacie. Najlepsze z dipem jogurtowo-czosnkowym.

  • 30 min

Składniki:

  • - średnia cukinia,
    - po strąku żółtej i czerwonej papryki,
    - 2 czerwone cebule,
    - po łyżeczce słodkiej papryki i ziół prowansalskich,
    - 1/2 łyżeczki jarzynki,
    - 2 łyżki octu balsamicznego,
    - odrobina oleju.
    Dip jogurtowy:
    - 200 g jogurtu naturalnego,
    - ząbek czosnku,
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    - sól.
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki Przystawki

Mini szaszłyki warzywne z dipem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj dip: Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku.
    Włóż do lodówki na ok. 20 minut by smaki się przegryzły.
  • 2. Warzywa umyj, osusz. Cebulę obierz, pokrój na ósemki. Cukinię pokrój w półplasterki o grubości 0,5 cm, a papryki w średnią kostkę.
    Słodką paprykę, zioła prowansalskie i jarzynkę wymieszaj z octem balsamicznym. Wszystkie warzywa umieść w marynacie, odstaw na około 10 minut.
  • 3. Krótkie patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie. Nabijaj na nie kolejno kawałki cukinii, papryki i cząstkę cebuli.
    Patelnię posmaruj cienko olejem, rozgrzej, grilluj na niej szaszłyki po ok. 6 minut z każdej strony, tak by warzywa się zarumieniły, zmiękły,
    ale nie rozpadały się.

Porady

Podawaj na ciepło lub zimno, z przygotowanym dipem, pieczywem lub ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Karnawał

Podobne przepisy

To może cię zainteresować