Mini serniczki na zimno z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Dietetyczny i przepyszny deser dla wszystkich łakomczuchów.

  • 10 godz.

Składniki:

  • Na galaretkę:
    150ml wody
    200g porzeczek
    około 2 łyżeczek żelatyny
    cukier (według uznania)

    Na masę serową:
    300g serka kremowego light (może być homogenizowany)
    4 czubate łyżki jogurtu naturalnego light
    cukier (według uznania)
    50ml wody
    3 łyżeczki żelatyny

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Galaretki

Mini serniczki na zimno z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki umyć i przełożyć do garnka. Dodać 100ml wody i doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia (nie gotować!). Dodać cukier, zamieszać.
  • 2. W 50ml gorącej wody rozpuść żelatynę, dolać do porzeczek. Przelać do miseczek i odstawić do stężenia.
  • 3. Serek wymieszać dokładnie z jogurtem, posłodzić.
  • 4. W 50ml gorącej wody rozpuścić żelatynę. Następnie do żelatyny dodawać po łyżce masy serowej, aby składniki dobrze się wymieszały.
  • 5. Masę serową przełożyć na galaretkę, całość odstawić do lodówki i poczekać, aż stężeje.

Porady

Aby przygotować wersję bardziej dietetyczną, można zamiast cukru użyć słodzika (1 łyżeczka cukru = 1 tabletka słodzika). Do przygotowania serniczków można też użyć foremek na muffinki (na przykład silikonowych).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Porzeczki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować