Mini tarty ze szpianakiem, suszonymi pomidorami i sosem beszamelowo- serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę usypując stożek. Zrobić w nim wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, pieprz oraz wbić jajko. Mąkę zagarniać palcami do środka, rozcierając ją z masłem. Wlać 1 łyżkę wody i szybko połączyć składniki w kulę. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie. Zawinąć do przeźroczystej folii spożywczej i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek, wykrawać krążki o średnicy nieco większej niż średnica foremek. Ciastem wyłożyć dno i boki foremek. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 200 stopni.
2.Foremki nakryć kawałkiem folii aluminiowej, tak aby zakrywała również boki tarty. Na wierzch można wysypać suchą fasolę lub ryż (choć ja nie używałam obciążenia i ciasto zbytnio się nie podniosło)obciążenie to spowoduje, że spód tarty nie będzie podnosił się podczas pieczenia. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, następnie usunąć folię (wraz z ewentualnym obciążeniem) i piec przez kolejne 12 - 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
3.Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć z wody. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego połączonego z łyżką masła i dusić szpinak przez około 3 minuty, doprawić do smaku pieprzem cytrynowym. Odstawić z ognia. Pomidory posiekać na ok. 0,5 cm paseczki. Na suchej patelni (z teflonowym dnem) zrumienić boczek. Posiekane pomidory i zrumieniony boczek dodać do szpinaku, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
4.
Sos: na małym ogniu w głębokiej patelni lub w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając smażyć przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać mleko, dokładnie mieszając. Postawić z powrotem na ogniu i ciągle mieszając gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Gotować jeszcze przez chwilkę, aż sos będzie gładki. Odstawić z ognia wlać śmietankę kremówkę, gałką muszkatołową i pieprzem cytrynowym. Po ostudzeniu wymieszać z roztrzepanym jajkiem.
5.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć nadzienie szpinakowe (do około 2/3 wysokości foremki), polać sosem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez30 minut, aż wierzch lekko się zrumieni a sos nieco stężeje. Posypać serem startym na grubych oczkach i piec jeszcze 5 minut.
Porady
Jeśli spody tart będą dobrze ostudzone wówczas nie namoką od nadzienia podczas pieczenia.
Komentarze