Mini tarty ze szpianakiem, suszonymi pomidorami i sosem beszamelowo- serowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mini tarty kruchutkim spodzie wypełnione szpinakowym nadzieniem, przykryte kremowym sosem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruchy spód:
    • 60 g masła
    • 1 łyżka oliwy z oliwek(oleju rzepakowego)
    • 125 g mąki
    • 1 łyżeczka świeżo (grubo) zmielonego kolorowego pieprzu
    • 1-2 łyżki zimnej wody

    Nadzienie:
    • 250 g szpinaku
    • 6 suszonych pomidorów
    • 50 g cieniutkich plasterków wędzonego boczku

    sos:
    • 50 g masła
    • 3 łyżki
    • 300 ml mleka
    • 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
    • 1 jajko
    • 60 g żółtego sera (ementaler / masdamer)
    • świeżo zmielony pieprz kolorowy
    •1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mini tarty ze szpianakiem, suszonymi pomidorami i sosem beszamelowo- serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini tarty ze szpinakiem,suszonymi pomidorami i sosem 1. Kruche ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę usypując stożek. Zrobić w nim wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, pieprz oraz wbić jajko. Mąkę zagarniać palcami do środka, rozcierając ją z masłem. Wlać 1 łyżkę wody i szybko połączyć składniki w kulę. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie. Zawinąć do przeźroczystej folii spożywczej i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek, wykrawać krążki o średnicy nieco większej niż średnica foremek. Ciastem wyłożyć dno i boki foremek. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 200 stopni.


  • Mini tarty ze szpinakiem,suszonymi pomidorami i sosem 2. Foremki nakryć kawałkiem folii aluminiowej, tak aby zakrywała również boki tarty. Na wierzch można wysypać suchą fasolę lub ryż (choć ja nie używałam obciążenia i ciasto zbytnio się nie podniosło)obciążenie to spowoduje, że spód tarty nie będzie podnosił się podczas pieczenia. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, następnie usunąć folię (wraz z ewentualnym obciążeniem) i piec przez kolejne 12 - 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
  • 3. Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć z wody. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego połączonego z łyżką masła i dusić szpinak przez około 3 minuty, doprawić do smaku pieprzem cytrynowym. Odstawić z ognia. Pomidory posiekać na ok. 0,5 cm paseczki. Na suchej patelni (z teflonowym dnem) zrumienić boczek. Posiekane pomidory i zrumieniony boczek dodać do szpinaku, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
  • 4.


    Sos: na małym ogniu w głębokiej patelni lub w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając smażyć przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać mleko, dokładnie mieszając. Postawić z powrotem na ogniu i ciągle mieszając gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Gotować jeszcze przez chwilkę, aż sos będzie gładki. Odstawić z ognia wlać śmietankę kremówkę, gałką muszkatołową i pieprzem cytrynowym. Po ostudzeniu wymieszać z roztrzepanym jajkiem.
  • Mini tarty ze szpinakiem,suszonymi pomidorami i sosem 5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć nadzienie szpinakowe (do około 2/3 wysokości foremki), polać sosem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec przez30 minut, aż wierzch lekko się zrumieni a sos nieco stężeje. Posypać serem startym na grubych oczkach i piec jeszcze 5 minut.


Porady

Jeśli spody tart będą dobrze ostudzone wówczas nie namoką od nadzienia podczas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ser żółty Suszone pomidory Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować