Mini torciki czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Takie mini torciki czekoladowe są idealne na romantyczną kolację we dwoje, spotkania towarzyskie czy rodzinne uroczystości. Ja przygotowałam je w Nowy Rok! Ciasto nie tylko się pięknie prezentuję ale również rewelacyjnie smakuje. Dwa rodzaje kremu, w połączeniu z wiśniowym dżemem… Pycha! Wb

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto na 3-4 porcje:
    ◦2 jajka
    ◦210 g cukru
    ◦30 g cukru wanilinowego
    ◦130 g mąki tortowej
    ◦1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ◦1 szczypta soli
    ◦110 ml mleka
    ◦55 g masła

    Składniki na krem z białej czekolady:
    ◦110 g białej czekolady
    ◦250 g serka śmietankowego
    ◦115 g masła
    ◦3 łyżki cukru pudru

    Składniki na krem z mlecznej czekolady:
    ◦110 g mlecznej czekolady
    ◦250 g serka śmietankowego
    ◦115 g masła
    ◦3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    Składniki na krem z białej czekolady:
    ◦4 łyżki dżemu wiśniowego
    ◦kolorowe posypki



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mini torciki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini torciki czekoladowe 1. Przygotowanie ciasta:
    Jajka ubijamy w misce aż będą puszyste. Stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Masło rozpuszczamy i mieszamy z mlekiem. Delikatnie wlewamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-180 stopni. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.

    Jak ciasto wystygnie wyjmujemy z formy i wycinamy okręgi np. ringiem lub szklankę (z podanej ilości wyjdzie ok. 3-4 torcików w zależności od średnicy naszych okręgów).
  • Mini torciki czekoladowe 2. Przygotowanie kremu z białej czekolady:
    Białą czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Odstawiamy żeby polewa wystygła. Serek ubijamy kilka minut z cukrem pudrem, dodajemy zimną polewę i dokładnie mieszamy. Krem chowamy do lodówki.

    Przygotowanie kremu z mlecznej czekolady:
    Mleczną czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Odstawiamy żeby polewa wystygła. Serek ubijamy kilka minut z cukrem pudrem, dodajemy zimną polewę i dokładnie mieszamy. Krem chowamy do lodówki.

  • Mini torciki czekoladowe 3. Jeden blat ciasta smarujemy wiśniowym dżemem, na dżem nakładamy krem z białej czekolady i przykrywamy drugim blatem ciasta. Boki i wierzch ciasta również smarujemy kremem z białej czekolady. Torcik chowamy do lodówki żeby się schłodził i w ten sam sposób przygotowujemy pozostałe torty. Na koniec nasze torciki dekorujemy kremem czekoladowym (boki i wierzch ciasta) i dekorujemy kolorowymi posypkami.

    Torciki chłodzimy kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować