Mini torcik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem:
Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukier waniliowym w kąpieli wodnej, tak długo, aż masa zbieleje i powiększy znacznie swoją objętość.
Odstawiamy do przestudzenia.
Czekoladę łamiemy na kawałki, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Margarynę najlepiej o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem do białości i dodajemy do niej rozpuszczoną wcześniej czekoladę.
Powoli, po jednej łyżce dodajemy masę jajeczną ciągle miksując, dodajemy spirytus.
Krem wkładamy do lodówki,aby nieco stężał
2.Ciasto:
Margarynę w misce ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mąkę.
Przekładamy na stolnicę, ugniatamy na gładkie jednolite ciasto.
Wkładamy do lodówki na ok 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 190*C.
Przebieramy maliny, które stanowią główny element deseru, więc warto się postarać i wybrać najładniejsze.
Smarujemy foremki margaryną, a ciastem wykładamy dno foremek ( robilam to palcami, urywając ciasto i ugniatając)
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 - 25 minut.
Odstawiamy do ostudzenia.
Ostudzone wyciągamy z foremek, nakładamy krem czekoladowy, a na wierzchu układamy maliny.
Porady
Możemy obsypać deser cukrem pudrem,a także deser podać po prostu w kokilkach, bez strachu czy ciasto wyciągniemy z dna foremek.
Komentarze