Mini torcik z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Przygotowanie:
1. Żółtka oddzielamy od białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier , a pod koniec żółtka cały czas ubijając. Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do jednej blachy lub do dwóch. Ja tym razem (jak widać na załączonym zdjęciu) do pieczenia ciasta wykorzystałam metalowe foremki do babeczek, dzięki temu uzyskałam mini torciki o ciekawym kształcie.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.
2. Masa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, należy uważać by jej nie zagotować. Ostawiamy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na początku samą a następnie dodajemy do smaku cukier puder i fix do śmietany, a na samym końcu roztopioną czekoladę i wkładamy do lodówki.
3. Ciasto, w zależności od tego jak było pieczone, przekrawamy na pół . Ja korzystałam z dwóch foremek do babeczek, po upieczeniu oba ciastka przekroiłam na pół. Bierzemy pierwszą część placka i smarujemy masą czekoladową a następnie cieniutką porcją musu malinowego, kładziemy 2 część i smarujemy ją w ten sam sposób jak pierwszą, itd.
4. Torcik z zewnątrz smarujemy białą masą i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Do dekoracji użyłam kwiatów pelargonii równie dobrze można wykorzystać różyczki. Dodatkowo delikatnie oblałam musem malinowym.
Komentarze