Ostatnio dużo robiłam wypieków, gdzie potrzebne były tylko żółtka, postanowiłam zrobić mini torcik bezowy. Podobny robi moja teściowa, tylko większy i z alkoholem a ja dodałam pieprzu do czekolady.
Mini torcik bezowy - mega czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do momentu aż masa będzie sztywna i lśniąca.
2.Na papierze pergaminowym odrysowujemy od talerzyka deserowego 6 kółek.
3.Masę przekładamy do szprycy i wypełniamy masą narysowane okręgi.
4.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 120*C i pieczemy godzinę przy uchylonym piekarniku, na dolnej półce tryb góra, dół plus termoobieg.
5.Po upieczeniu, właściwie suszeniu studzimy. Najlepiej gdybyśmy odstawili na kratkę na całą noc;)
6.Jajka ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej (stawiamy garnek z jajkami na garnku z wodą i podgrzewamy), musi nam zrobić się biała i podwoić objętość.
7.W kąpieli wodnej rozpuszczamy 2 czekolady.
8.Ubijamy masło dodając czekoladę i stopniowo masę jajeczną i pieprz - studzimy.
9.Połowę z 3 czekolady topimy w kąpieli wodnej i na pergaminie tworzymy krateczki i inne wzory, potem będziemy je kładli na mini torciki. Płynną czekoladę przekładałam do szprycy i nią robiłam "kratki" - czekamy aż nam dobrze zastygnie.
10.Na torcik nakładamy warstwę kremu czekoladowego, znowu blat bezowy, warstwa kremu i znowu blat bezowy, przykrywamy kremem. Tak robimy dwa mini torciki.
11.Zrobione kratki z czekolady obkładamy mini torcik. Na wierzch układamy draże czekoladowe i ścieramy połową czekolady na wierchu torcików. Na środek dajemy jakiś wzór z czekolady;)
Komentarze