Mini torcik czekoladowy z wiśniami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka (najlepiej w temperaturze pokojowej) i cukier ubić na puszystą i lekką masę. Z odmierzonej w szklance maki odjąć tyle łyżek ile chcemy dodać kakao. Pod koniec ubijania dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec 20-30 min. Po upieczeniu dobrze wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić ostrym nożem na 3 części.
2.Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubić na sztywno, dodać serek i cukier puder, dobrze wymieszać.
Pierwszą część biszkoptu nasączyć herbatą i posmarować konfiturą wiśniową. Przełożyć drugą częścią ciasta, nasączyć i wyłożyć trochę masy śmietanowej, ułożyć wydrylowane wiśnie, znów masa i przykryć trzecią częścią biszkoptu. Wierzch nasączyć, a boki posmarować pozostałą masą śmietanową.
3.Z czekolady zrobić wiórka i oblepić boki tortu. Składniki na polewę połączyć i gotować kilka minut, stale mieszając. Gdy polewa zacznie gęstnieć, polać torcik. Chłodzić w lodówce.
Komentarze