Mini torcik czekoladowy z wiśniami i mascarpone

4.5 (169 ocen)

Pyszny kakaowy biszkopt połączony z wiśniami, bitą śmietaną i serkiem mascarpone. Zachwyci każde podniebienie.

Składniki:

  • Biszkopt: tortownica 22cm
    5 jajek
    szklanka mąki
    szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2-3 łyżki kakao

    Masa:
    250g serka mascarpone
    125ml śmietanki 30%
    50g cukru pudru

    Dodatkowo:
    konfitura wiśniowa
    wiśnie drylowane z kompotu lub mrożone
    herbata do nasączania
    50g gorzkiej czekolady

    Polewa:
    100g margaryny
    3 łyżki mleka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao

Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini torcik czekoladowy z wiśniami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka (najlepiej w temperaturze pokojowej) i cukier ubić na puszystą i lekką masę. Z odmierzonej w szklance maki odjąć tyle łyżek ile chcemy dodać kakao. Pod koniec ubijania dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec 20-30 min. Po upieczeniu dobrze wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić ostrym nożem na 3 części.
  • 2. Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubić na sztywno, dodać serek i cukier puder, dobrze wymieszać.
    Pierwszą część biszkoptu nasączyć herbatą i posmarować konfiturą wiśniową. Przełożyć drugą częścią ciasta, nasączyć i wyłożyć trochę masy śmietanowej, ułożyć wydrylowane wiśnie, znów masa i przykryć trzecią częścią biszkoptu. Wierzch nasączyć, a boki posmarować pozostałą masą śmietanową.
  • 3. Z czekolady zrobić wiórka i oblepić boki tortu. Składniki na polewę połączyć i gotować kilka minut, stale mieszając. Gdy polewa zacznie gęstnieć, polać torcik. Chłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować