Od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką kolejnej książki kucharskiej poświęconej drożdżowym bułeczkom i rogalikom. Postanowiłam wypróbować wszystkie przepisy po kolei, a oto pierwszy z nich.
Składniki:
50 dag mąki pszennej typ 650
około 250 ml ciepłej wody (nie gorącej)
15 g świeżych drożdży
2 łyżki miękkiego masła
1,5 płaskiej łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
Miniaturowe kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w części ciepłej wody, dodać do nich przesianą mąkę, cukier, sól i masło.
Najpierw mieszać łyżką dolewając stopniowo resztę wody. Jeśli jest taka potrzeba, dodać więcej wody – w misce nie powinna zostać sucha mąka.
2.Masę wyłożyć na stolnicę i dłońmi wyrabiać przez 10 minut do otrzymania elastycznego miękkiego ciasta.
3.Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie krótko przerobić, utoczyć wałek i podzielić go na 16 części.
4.Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
5.Przed włożeniem do piekarnika naciąć bardzo ostrym nożem na krzyż.
Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez termo obiegu).
Wystudzić na kratce kuchennej.
Komentarze