Miniaturowe kajzerki

0 (0 ocen)

Od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką kolejnej książki kucharskiej poświęconej drożdżowym bułeczkom i rogalikom. Postanowiłam wypróbować wszystkie przepisy po kolei, a oto pierwszy z nich.

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej typ 650
    około 250 ml ciepłej wody (nie gorącej)
    15 g świeżych drożdży
    2 łyżki miękkiego masła
    1,5 płaskiej łyżeczki cukru
    1 płaska łyżeczka soli

Miniaturowe kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w części ciepłej wody, dodać do nich przesianą mąkę, cukier, sól i masło.
    Najpierw mieszać łyżką dolewając stopniowo resztę wody. Jeśli jest taka potrzeba, dodać więcej wody – w misce nie powinna zostać sucha mąka.
  • 2. Masę wyłożyć na stolnicę i dłońmi wyrabiać przez 10 minut do otrzymania elastycznego miękkiego ciasta.
  • 3. Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Po tym czasie krótko przerobić, utoczyć wałek i podzielić go na 16 części.
  • 4. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy.
    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • 5. Przed włożeniem do piekarnika naciąć bardzo ostrym nożem na krzyż.
    Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez termo obiegu).
    Wystudzić na kratce kuchennej.

Komentarze

Podobne przepisy