miód z mniszka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Gorąco polecam, spróbujcie zamknąć trochę słońca w słoiku i przechować do zimy. Świetny do herbaty, na kanapkę, do wyjadania łyżeczką. Ma wiele zdrowotnych właściwości, jednak alergicy powinni uważać.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 400 główek mleczy
    1 kg cukru
    sok z 2 cytryn
    1 i 1/2 litra wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Miód z mniszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleczy wyrywamy tylko żółte części. Najlepiej po zbiorze wyłożyć je na biały papier na słońce, żeby owady sobie poszły. Nie należy płukać! Zagotowujemy półtora litra wody i wrzucamy kwiatki. Gotujemy około godzinę, wlewamy wiekszą część soku z cytryny, gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Przelewamy przez gazę lub drobne sitko.
  • 2. Zagotowujemy ponownie i wsypujemy cukier oraz resztę soku. Gotujemy bardzo powoli na małym ogniu około godziny, woda odparuje, całość się wyklaruje i nieco zgęstnieje. Jeszcze gorący wlewamy do wyparzonych wrzątkiem słoiczków i odwracamy do góry dnem. Podczas stygnięcia miód będzie gęstniał.

Porady

Może się zdarzyć, że nie będzie miał konsystencji miodu, jednak to nie zmienia smaku ani właściwości. Wystarczy wtedy dodać więcej kwiatków lub dłużej odparowywać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Miód z mniszka

To może cię zainteresować