Miodowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z miodem,2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłej wody.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce,żeby rozczyn ruszył.
2.Do mąki dać sól,oliwę lub olej,drożdże i stopniowo wlewając wodę zagnieść mięciutkie ciasto,wyrobić około 5 minut.Następnie przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce,żeby ciasto wyrosło.
3.Po tym czasie z ciasta uformować bochenek.
4.Uformowany bochenek włożyć do formy keksówki o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm,posmarowanej olejem i posypanej otrębami pszennymi.
Odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
5.Po tym czasie piec około 40-50 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze