Miodowy chlebek

0 (0 ocen)

Pyszny,puszysty,lekko słodki chlebek.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    około 1 szklanka ciepłej wody
    2 łyżki miodu
    3 łyżki oliwy lub oleju
    5 dag drożdży
    półtorej łyżeczki soli

    dodatkowo:
    mąka do posypania stolnicy
    olej do posmarowania formy
    otręby pszenne do posypania formy

Miodowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z miodem,2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłej wody.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce,żeby rozczyn ruszył.
  • 2. Do mąki dać sól,oliwę lub olej,drożdże i stopniowo wlewając wodę zagnieść mięciutkie ciasto,wyrobić około 5 minut.Następnie przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce,żeby ciasto wyrosło.
  • Bochenek,formowanie. 3. Po tym czasie z ciasta uformować bochenek.
  • Wyrośnięty bochenek. 4. Uformowany bochenek włożyć do formy keksówki o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm,posmarowanej olejem i posypanej otrębami pszennymi.
    Odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
  • 5. Po tym czasie piec około 40-50 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Wystudzony i pokrojony. 6. Upieczony chlebek wystudzić i pokroić.

Porady

Ja użyłam mąki pszennej tortowej typ 450

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy