Miodowe królicze udka

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz.

Mięso z królika jest delikatne, chude, zdrowe i bardzo smaczne. Miód dodany do mięsa, nadaje potrawie ekstrawagancji, która posmakuję wszystkich smakoszom. Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 duże udka królicze
    6 ząbków czosnku
    50 gr wędzonego boczku
    2 łyżki miodu
    2 szkl. wytrawnego różowego wina
    1,5 l bulionu
    1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
    2 łyżeczki przyprawy do królika
    1 łyżeczka przyprawy staropolskiej
    1 łyżeczka soli
    ½ łyżeczki pieprzu czarnego
    1 łyżka musztardy
    1 kubek (330ml) śmietany 30%
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Miodowe królicze udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć, usunąć błonki i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ząbki czosnku obrać i 3 sztuki pokroić w plasterki. Boczek pokroić w cienkie paski. Udka naciąć nożem w kilku miejscach, włożyć plasterki czosnku oraz kawałki boczku.
  • 2. W szklance wymieszać wszystkie przyprawy: sól, pieprz, wędzoną słodką paprykę, przyprawę staropolską oraz do królika. Dodać 1 łyżkę miodu oraz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dokładnie wymieszać. Każde udko dokładnie natrzeć przyprawami.
  • 3. W brytfance rozgrzać olej, obsmażyć mięso i zalać 1 litrem bulionem oraz 1 szklanką wina. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa ok. 90 minut. W trakcie duszenia dodać pozostały miód, bulion oraz wino. Gotowe udka wyjąć z wywaru. Sos zabielić śmietaną, przyprawić musztardą, ponownie zagotować. Udka podawać z kluskami polanymi powstałym sosem.

Porady

Mięso można również zamarynować dzień szybciej, wtedy smak będzie jeszcze intensywniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik Mięso Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować