Puszyste , słodkie , mocno miodowe , domowe paluchy pszenno-żytnie. Smakują wspaniale bez żadnych dodatków , ze szklanką mleka lub kakao. Najlepiej rwać je po prostu palcami , pycha.
Składniki:
300g. mąki pszennej
200g. mąki żytniej graham
7g. suszonych drożdży
szczypta soli
1/2 szklanki letniej wody
4 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki miodu płynnego prawdziwego
1 całe jajko
1 żółtko
Dodatkowo:
miód płynny prawdziwy po posmarowania paluchów
cukier kryształ do posypania paluchów
Miodowe paluchy pszenno-żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki z drożdżami oraz solą wymieszać razem.
Wlać wodę , olej oraz miód , wbić całe jajko oraz żółtko.
Wyrobić gładkie , odchodzące od dłoni ciasto
Odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.Ciasto podzielić na 6-8 kawałków w zależności od tego ile paluchów chcemy otrzymać.
Każdy kawałek rozwałkować cienko , zwinąć w rulon.
Każdego palucha posmarować po wierzchu miodem oraz posypać cukrem.
Pozostawić na kolejne 30 min.
3.Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ostudzić na kratce.
Komentarze