"Miodowe skrzydełka"

0 (0 ocen)

  • 60 min

Skrzydełka które podałam na ostatnim przyjęciu imieninowym, wszystkim smakowało...

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek

    na marynatę:

    6 łyżek płynnego miodu
    3 łyżki ketchupu
    2-3 łyżeczki curry
    2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    po 2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej w proszku
    2 ząbki czosnku

    na sos:
    1-2 szklanki wody
    2-3 łyżki mąki
    1 duża cebula
    2 nektarynki (mogą być też brzoskwinie z puszki)
    1 kieliszek białego wina

    4 woreczki ugotowanego ryżu

    nektarynka, pomidor i zielony ogórek do dekoracji

"miodowe skrzydełka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • "Miodowe skrzydełka"-marynata miodowo-ketchupowa 1. Umyć skrzydełka, osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Zrobić marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, płynny miód wymieszać z ketchupem, dodać curry, pieprz ziołowy, paprykę w proszku i czosnek. Obtoczyć w glazurze skrzydełka i marynować ok. godziny (najlepiej całą noc)
  • 2. Skrzydełka smażyć na rozgrzanym oleju, przewracać z obu stron i zrumienić. Wyjąć skrzydełka i zrobić sos: dolać ok. 2 szklanki wody, wkroić cebulę, nektarynki i dolać kieliszek wina, pogotować chwilę. Zaciągnać sos wodą z mąką. Ugotowany ryż uformować przy pomocy filiżanki, ułożyć na talerzu razem ze skrzydełkami i sosem. Dekoracja dowolna.

Porady

Skrzydełka podawać z ryżem lub ziemniakami. Zrezygnowałam z dodawania soli ponieważ ketchup był wyjątkowo pikantny i słony. Owoce dodałam świeże, mogą być również z puszki, wtedy dolewam odrobinę soku do sosu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy