Miodowe skrzydełka z chili

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób

Coś dla amatorów słodko-ostrych smaków. Te skrzydełka rozpływają się w ustach.

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 10 dużych skrzydełek
    Marynata:
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki płynnego miodu
    1 łyżeczka chili w płatkach
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    2 ząbki czosnku (drobno posiekanego)
    3 łyżki sosu sojowego ciemnego
    sól morska (opcjonalnie - do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

Miodowe skrzydełka z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Podzielić na porcje. Wszystkie składniki marynaty połączyć. Marynatę dodać do skrzydełek i porządnie je natrzeć. Odstawić na 2 godziny do lodówki do przegryzienia. Zamarynowane skrzydełka wyłożyć na blaszkę z rusztem i polać pozostałą marynatą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z funkcją grill i piec około 45 minut. W trakcie pieczenia mięso obrócić na drugą stronę.
  • 2. Rada:
    Skrzydełka będą ostrzejsze jeśli poleżą w marynacie przez całą noc.
    Zamiast chili w płatkach można dodać drobno posiekaną papryczkę chili.
    Do marynaty można dodać 2 łyżki pikantnego ketchupu.
    Skrzydełka można również przygotować na grillu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy