Miodownik

0 (0 ocen)

  • 30 min

To ciasto zachwyca podniebienie każdego łasucha!!

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    45 dag mąki
    1jajo
    1łyżka sody
    5 dag cukru
    2łyżki miodu
    6łyżek śmietany 18%
    15dag masła
    KREM
    3,5 szkl mleka
    2cukry waniliowe
    2 budynie śmietankowe (małe na 0,5l mleka)
    1łyzka mąki pszennej
    6 żółtek
    1szkl cukru pudru
    1 kostka masła
    1/4 kostki margaryny

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę i miód rozpuścić, wystudzić.
  • 2. Mąkę z sodą przesiać, dodać jajko, śmietanę i cukier.
    wszystkie składniki zagnieść razem.
  • 3. ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować 3 placki. piec w piekarniku nagrzanym na ok 170st na złoty kolor.
  • 4. KREM: 3 szkl mleka, cukry waniliowe i 0,5 szkl cukru pudru zagotować. Zółtka utrzeć z pozostałym cukrem, mąką i 0,5 szkl mleka, następnie wlac na gotujące mleko. krem wystudzic. masło z margaryną utrzeć, dodawać po lyżce wystudzonego kremu i ucierać na puszystą masę
  • 5. kremem przekładać każdy placek, na samym wierzchu można rozsmarować trochę cieńszą warstwę i oprószyć startymi orzechami lub czekoladą

Porady

Miodownik dobrze jest upiec na 2 lub 3 dni (może być nawet tydzień) przed podaniem, dopiero po tym czasie przekładamy kremem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować