1.Do mąki dodać masło, margarynę, siekać nożem. Gdy powstaną małe grudki wsypać cukier puder, wbić jajka. Siekać, na koniec dodać miód wymieszany z ciepłym mlekiem.
Podzielić na trzy części i piec około 20 min w temp. 170 st góra dół na blaszce 28 x 40 cm 3 osobne placki. Wystudzić.
2.Gęste powidła śliwkowe wymieszać z alkoholem, ewentualnie dodatkowo ze skórką pomarańczową.
3.Ugotować 1,5 szklanki mleka, w pozostałej ilość rozprowadzić oba rodzaje mąk i cukier waniliowy. Masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, dodawać stopniowo chłodny budyń po 1 łyżce.
4.Foremkę wyłożyć folią spożywczą. Na pierwszy placek wyłożyć warstwę z powideł, przykryć drugim plackiem. Na drugi placek wyłożyć masę, przykryć ostatnim plackiem.
5.Składniki na krokant włożyć do garnka. Smażyć razem na małym ogniu 5-10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Wylać jeszcze gorące na wierzch ciasta. Włożyć do lodówka na całą noc, by warstwy się przegryzły.
Porady
Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach od przygotowania. Można przechowywać kilka dni w lodówce.
Komentarze