Miodownik makowy z masą grysikową i kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe: Ciasto zagnieść z podanych składników. Podzielić na 4 części. Rozwałkować na wielkość blachy. Dwa z nich upiec pojedynczo.
2.Ciasto makowe: Mak sparzyć, ostudzić, zemleć 2 razy w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem dodać margarynę i cały czas ucierać aż powstanie puch. Następnie stopniowo dodawać mak, bakalie, olejek i kawę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno delikatnie połączyć z ciastem. masę makową przełożyć na surowe ciasto i przykryć ostatnią rozwałkowaną częścią ciasta. Piec ok. 30 - 40 min w temp 190 stopni. Zimne makowe ciasto posmarować połową kremu, przykryć blatem ciasta, posmarować go powidłami i pozostałym kremem. Nałożyć ostatnią część ciasta i polać polewą dowolnie udekorować.
3.Masa grysikowa: Do zimnego mleka wsypać cukier i kaszę gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż masa będzie gęsta. Zimną utrzeć z margaryną i fusami z kawy.
4.Polewa kawowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewana małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje. Chłodną polać ciasto.
Komentarze