Miodownik makowy z masą grysikową i kawą

4.5 (165 ocen)

  • 50 min

Wyjątkowo smaczna alternatywa dla tradycyjnego miodownika!

  • 50 min

Składniki:

  • Blacha o wymiarach 25x40cm
    Ciasto miodowe:
    60 dag mąki
    1 jajko
    1 szkl cukru pudru
    15 dag margaryny
    2 łyżki kakao
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody
    4 łyżki śmietany 12% lub 18%

    Ciasto makowe:
    3 jajka
    10 dag cukru pudru
    15 dag suchego maku
    O,5 kostki margaryny
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Olejek migdałowy
    10dag rodzynek
    2 łyżki kawy

    Masa grysikowa:
    2 szkl mleka
    0,5 szkl cukru
    4 łyżki kaszy manny
    2 łyżki mielonej zaparzonej kawy (fusy)
    200g margaryny lub masła
    5 łyżek powideł śliwkowych

    Polewa kawowa:
    150g margaryny
    5 łyżek cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżka mleka
    1 łyżka mielonej kawy

Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Miodownik Desery

Miodownik makowy z masą grysikową i kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe: Ciasto zagnieść z podanych składników. Podzielić na 4 części. Rozwałkować na wielkość blachy. Dwa z nich upiec pojedynczo.
  • 2. Ciasto makowe: Mak sparzyć, ostudzić, zemleć 2 razy w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem dodać margarynę i cały czas ucierać aż powstanie puch. Następnie stopniowo dodawać mak, bakalie, olejek i kawę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno delikatnie połączyć z ciastem. masę makową przełożyć na surowe ciasto i przykryć ostatnią rozwałkowaną częścią ciasta. Piec ok. 30 - 40 min w temp 190 stopni. Zimne makowe ciasto posmarować połową kremu, przykryć blatem ciasta, posmarować go powidłami i pozostałym kremem. Nałożyć ostatnią część ciasta i polać polewą dowolnie udekorować.
  • 3. Masa grysikowa: Do zimnego mleka wsypać cukier i kaszę gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż masa będzie gęsta. Zimną utrzeć z margaryną i fusami z kawy.
  • 4. Polewa kawowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewana małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje. Chłodną polać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować