Przepyszne złoto - miodowe blaty ciasta, przełożone kwaśnym dżemem i delikatnym i niezwykle aksamitnym kremem z kaszy manny. Zauroczy domowników i gości!
Miodownik słodko - kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Blaszkę lub blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec każdy z osobna w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia.
2.Krem grysikowy: Mleko zagotować z cukrem. Gdy zawrze, cienkim strumieniem wsypywać kaszę. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Przykryć grysik folią spożywczą, ostudzić. Zimny utrzeć z masłem margaryną na puszystą, kremową masę, pod koniec wlać ekstrakt.
3.Lukier: Składniki lukru połączyć ze sobą, energicznie mieszając łyżką.
4.Przełożenie:
Na pierwszy blat ciasta nałożyć cały dżem, przykryć go drugim blatem. Wyłożyć cały krem, dociskając go ostatnim ciastem. Wierzch miodownika polukrować.
Komentarze