Miodownik ucierany

4.5 (179 ocen)

Bardzo smaczne ciasto,a i masa trochę inna ale pyszna....polecam :)

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    1 margaryna ''Palma z murzynkiem''
    3 jaja
    1/2 szkl miodu prawdziwego
    1 szkl kwaśnej śmietany
    2 płaskie łyżeczki proszku
    2 płaskie łyżeczki sody
    1 szkl cukru pudru
    cukier waniliowy

    Masa:
    2 jaja
    1 szkl cukru
    2 szkl mleka
    35 dag margaryny'' Palmy z murzynkiem"
    budyń waniliowy

    Dodatkowo:
    powidło
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodownik ucierany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Sodę mieszamy ze śmietaną a mąkę z proszkiem.
    Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy żółtka,ucieramy i po łyżce dajemy miód. Następnie dodajemy śmietanę,ucieramy i stopniowo dodajemy mąkę.Z białek ubijamy pianę i łączymy z utartym ciastem.
  • 2. Smarujemy tłuszczem 2 formy do pieczenia 24x35 i wykładamy ciasto, do 1 formy 2/3 ciasta a do 2 formy 1/3 ciasta.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez 30 min ciasto grubsze, a cieńsze przez 20-25 min.
  • 3. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto grubsze przekrawamy na pół.
  • 4. Masa:
    2 jajka,3/4 szkl cukru i 1/2 szkl mleka miksujemy i cały czas mieszając stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia(ciągle mieszając).Studzimy.
  • 5. Na pozostałym mleku (1 i 1/2 szkl) i 1/3 szkl cukru gotujemy budyń.Studzimy.
  • 6. 35 dag margaryny "Palmy z murzynkiem "ucieramy na pulchną masę,dodajemy wystudzoną piankę z jajek i ucieramy dodając po łyżce zimny budyń.
  • Miodownik ucierany 7. Jeden placek smarujemy cienko powidłem i nakładamy mniejszą połowę masy,przykrywamy drugim plackiem i smarujemy powidłem i masą.Dajemy trzeci placek,który cieniutko smarujemy masą a z pozostałej masy robimy rozetki.
    Smacznego.

Porady

Najlepiej placek smakuje na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować