Miodownik ucierany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Sodę mieszamy ze śmietaną a mąkę z proszkiem.
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy żółtka,ucieramy i po łyżce dajemy miód. Następnie dodajemy śmietanę,ucieramy i stopniowo dodajemy mąkę.Z białek ubijamy pianę i łączymy z utartym ciastem.
2.Smarujemy tłuszczem 2 formy do pieczenia 24x35 i wykładamy ciasto, do 1 formy 2/3 ciasta a do 2 formy 1/3 ciasta.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez 30 min ciasto grubsze, a cieńsze przez 20-25 min.
3.Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto grubsze przekrawamy na pół.
4.Masa:
2 jajka,3/4 szkl cukru i 1/2 szkl mleka miksujemy i cały czas mieszając stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia(ciągle mieszając).Studzimy.
5.Na pozostałym mleku (1 i 1/2 szkl) i 1/3 szkl cukru gotujemy budyń.Studzimy.
6.35 dag margaryny "Palmy z murzynkiem "ucieramy na pulchną masę,dodajemy wystudzoną piankę z jajek i ucieramy dodając po łyżce zimny budyń.
7.Jeden placek smarujemy cienko powidłem i nakładamy mniejszą połowę masy,przykrywamy drugim plackiem i smarujemy powidłem i masą.Dajemy trzeci placek,który cieniutko smarujemy masą a z pozostałej masy robimy rozetki.
Smacznego.
Komentarze