Miodownik z kremem i polewą czekoladową z orzechami

4.51 (192 ocen)

Miłośnicy miodu i orzechów na pewno polubią to ciasto. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, ale zawsze z moją rodziną nie możemy się doczekać i zjadamy polowe już pierwszego dnia:-)

Składniki:

  • ciasto :

    maka pszenna 4.5 szklanki
    cukier drobny 1 szklanka
    miod 3 łyżki
    smietana 18% 2 łyżki
    jogurt naturalny 4 łyżki
    jajka 1 szt
    soda oczyszczona Prymat 1 łyżka
    ocet 1 łyżka
    maslo 10 dag

    masa :
    mleko 2 % 1 litr
    masło 250 dag
    mąka ziemniaczana 4 łyżki
    laska wanilii 1 szt
    cukier kryształ 7 łyżek
    olejek migdałowy 2 łyżki
    polewa
    czekolada mleczna 1 tabliczka
    mleko 2 % 10 łyżek

    posypka:
    orzechy włoskie poł szklanki
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodownik z kremem i polewą czekoladową z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto : mąkę posiekać nożem z pozostałymi składnikami, następnie zagnieść ciasto I podzielić na 4 części. Każde z nich rozwałkować I piec każde z osobna 15 min w temp 170 stopni.
    Krem: 750 ml mleka zagotować. Wanilie przekroić na pol I wydobyć z niej ziarenka I dodać do mleka. Następnie do gotującego się mleka dodać cukier. Mąkę wymieszać dokładnie w szklance zimnego mleka I następnie dodać do wrzącego mleka bardzo szybko mieszając na małym ogniu, aby nie powstały nam grudki. Gotować ok 5 min. Następnie dodać pol kostki masła I mieszać bardzo szybko, gdy masło sie polaczy z budyniem to dodać kolejną polowe masła I ciągle mieszać. Dodać olejek migdałowy, wymieszać I przekładać placki gorącą masą.
    Polewa: Czekoladę rozpuścić w mleku na małym ogniu ciągle mieszając następnie polać nią placek I rozsmarować. Orzechy posiekać na drobno nożem I posypać po placku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować