Miłośnicy miodu i orzechów na pewno polubią to ciasto. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, ale zawsze z moją rodziną nie możemy się doczekać i zjadamy polowe już pierwszego dnia:-)
Miodownik z kremem i polewą czekoladową z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto : mąkę posiekać nożem z pozostałymi składnikami, następnie zagnieść ciasto I podzielić na 4 części. Każde z nich rozwałkować I piec każde z osobna 15 min w temp 170 stopni.
Krem: 750 ml mleka zagotować. Wanilie przekroić na pol I wydobyć z niej ziarenka I dodać do mleka. Następnie do gotującego się mleka dodać cukier. Mąkę wymieszać dokładnie w szklance zimnego mleka I następnie dodać do wrzącego mleka bardzo szybko mieszając na małym ogniu, aby nie powstały nam grudki. Gotować ok 5 min. Następnie dodać pol kostki masła I mieszać bardzo szybko, gdy masło sie polaczy z budyniem to dodać kolejną polowe masła I ciągle mieszać. Dodać olejek migdałowy, wymieszać I przekładać placki gorącą masą.
Polewa: Czekoladę rozpuścić w mleku na małym ogniu ciągle mieszając następnie polać nią placek I rozsmarować. Orzechy posiekać na drobno nożem I posypać po placku.
Komentarze