Miodownik z masą galaretkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić , dodać cukier ,miód mieszając zagotować , wystudzić wbić jajko i żółtka zmiksować ,mąkę ,przyprawę , sodę zmieszać dodać do rozpuszczonych składników dokładnie połączyć ,tak przygotowane ciasto włożyć na noc do lodówki .
Schłodzone ciasto podzielić na trzy części ,rozwałkować przełożyć do formy o wymiarach 22/36 cm i upiec trzy placki w temp. 175 *C około 25-30 minut .
MASA :
Galaretki rozpuścić każdą osobno zmniejszając ilość wody o połowę szklanki , odstawić do stężenia następnie pokroić w kostkę .
Do mleka wsypać cukier , mąki , cukier waniliowy dokładnie wymieszać ,mieszając ugotować budyń , wystudzić .
Margarynę spulchnić ,ucierając dodać wystudzony budyń , spirytus na koniec pokrojone galaretki , delikatnie wymieszać .
Gotową masą przełożyć nasączone ponczem placki miodowe .
PONCZ:
Do herbaty wlać rum ,wsypać cukier mieszać do rozpuszczenia się cukru .
Udekorować według uznania .
Komentarze