Pyszne, nie za słodkie. Idealne do niedzielnej kawki.
Składniki:
Proporcje na dużą blaszkę około 40x 25 cm
Ciasto miodowe:
800 g mąki
300 g masła
4 jajka
3 łyżki miodu płynnego
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Mąkę łączymy z masłem. Dodajemy jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Pieczemy dwa placki w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. przez 12-15 minut.
Biszkopt makowy:
4 białka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki suchego maku
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, po czym powoli dodajemy cukier i żółtka. Przelewamy do dużej miski, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. przez około 20-25 minut.
Masa:
3 szklanki mleka
14 łyżek kaszy manny
2 opakowanie cukru waniliowego
8 łyżek cukru pudru
400 g margaryny Kasi
Mleko gotujemy z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypujemy kaszę mannę. Cały czas mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimny grysik. Ucieram do uzyskania jednolitej masy.
Polewa czekoladowa:
1/2 kostki margaryny
8 łyżek cukru pudru
2 łyżki ciemnego kakao
4-5 łyżek wody
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, cały czas mieszając.
Miodownik z masą grysikową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na pierwsze ciasto miodowe wykładamy połowę masy grysikowej.Na to biszkopt makowy. Na biszkopt drugą część masy. Na masie układam drugie ciasto miodowe. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy kolorową posypką.
Komentarze