Miodownik z masą toffi i prażonym sezamem

4.5 (201 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Myślałam, myślałam i wymyśliłam. Było słodko, pysznie i zostało niewiele.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm

    Ciasto miodowe:
    60 dag mąki
    2 jajka
    120g cukru pudru
    15 dag margaryny
    2 łyżki kakao
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody
    4 łyżki śmietany 18%

    Karmel sezamowy:
    25 dag białego sezamu
    3- 4 łyżki miodu
    5 dag margaryny

    Masa grysikowa:
    2 szkl mleka
    4 łyżki cukru
    7 łyżek kaszy manny
    200g margaryny lub masła

    Dodatkowo:
    Puszka masy karmelowej
    Powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Miodownik Desery

Miodownik z masą toffi i prażonym sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe: Ciasto zagnieść z podanych składników. Podzielić na 4 części. Upiec każdy z osobna. Jeden z nich upiec z karmelem sezamowym.
  • 2. Karmel sezamowy: Uprażyć sezam z pozostałymi składnikami na złoty kolor. Cały czas należy mieszać i uważać aby się nie przypalił bo będzie gorzki. Gorącą masę przełożyć na surowy placek.
  • 3. Masa grysikowa: Do zimnego mleka wsypać cukier i kaszę gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa będzie gęsta. Zimną utrzeć z margaryną.
  • 4. Przełożenie
    Ciasto miodowe – masa grysikowa – powidła – ciasto miodowe – masa karmelowa – ciasto miodowe – masa grysikowa – powidła – ciasto miodowe z sezamem

Porady

Karmel możemy zrobić z użyciem orzechów, słonecznika lub łuskanych migdałów. Powidła najlepiej smarować od spodniej części górnego placka i nakładać stroną z powidłami na masie grysikowej. Zamiast nakładaniu powideł bezpośrednio na masę. Zapobiegnie to mieszaniu się powideł z masą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować