Miodownik z nutą cytryny

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubie ten placek jest tak smaczny,że wprost nie można się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejny kawałek.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:3 szkl. mąki pszennej
    20 dkg. margaryny lub masła
    2/3 szkl.cukru
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody
    2 łyżki mleka

    KREM:16 dag cukru
    3/4 kostki masła
    litr mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 cukry waniliowe
    aromat cytrynowy


    POLEWA:50ml wody
    50 g masła
    4 łyżeczki kakao
    4 łyżki cukry
    posypka kolorowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodownik z nutą cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:sodę rozpuścić w mleku.Wszystkie składniki ciasta połączyć i zagnieść,połączyć na 3 części.Jedną część ciasto wyłożyć na blachę i upiec na złoty kolor.Pozostałe tak samo wykonać.Blaszka mała rozm.24x28
  • 2. KREM:troszkę mleka odlać i rozmięszać z mąkami i aromatem cytrynowymi.Do reszty mleka dodać cukier i margarynę,zagotować (ma powstać budyń) dodać mąkę i ponownie zagotować.Połowę ciepłego kremu posmarować placek,przykryć drugim plackiem i rozłożyć resztę masy budyniowej i przykryć ostatnim plackiem.
  • 3. POLEWA:cukier,wodę,masło i kakao zagotować,wymięszać i polać gotowe ciasto i posypać posypka kolorową.
  • 4. Schłodzić w lodówce.

Porady

Ja krem zrobiłam z połowy masy bo bałam że za dużo go wyjdzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować