Miodowo-orzechowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO MIODOWE:
Mąkę przesypać na stolnicę. Dodać cukier, proszek, sodę i wymieszać. Dodaj, jajko, miód, margarynę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować i upiec oddzielnie dwa placki miodowe (temp 180°C, około 15 minut). Ostudzić.
2.WKŁADKA ORZECHOWA:
Ubijamy białka, dodajemy cukier, następnie żółtka. Oddzielnie mieszamy sypkie składniki i dodajemy do ubitej masy delikatnie mieszając. Pieczemy w 180°C przez około 25 minut. Studzimy.
3.MASA:
Część mleka zagotować. Do reszty dodajemy mąkę , żółtka, cukier i gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy. Łączymy go z zimnym budyniem
4.Przełożenie: Ciasto miodowe – połowa masy – wkładka orzechowa – toffi – druga połowa masy- ciasto miodowe – polewa.
Komentarze