Aromatyczny filet z kurczaka w słodko - ostrej marynacie z dodatkiem orzechowej nuty, podany na dzikim ryżu z bardzo wyrazistym sosem bazyliowo - musztardowym to świetny pomysł na pełnowartościowy, łączący wiele smaków obiad.
1 godz. 10 min
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
125g dzikiego ryżu
Marynata:
40g orzeszków ziemnych solonych
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
2 łyżki miodu
sok z połowy cytryny
skórka starta z połowy cytryny
3 łyżki świeżej posiekanej kolendry
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
Sos bazyliowy:
50g listków świeżej bazylii
2 żółtka
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka musztardy miodowej
45ml oliwy z oliwek
15ml soku z cytryny
1 łyżka miodu
sól
pieprz
Miodowo - orzechowy kurczak w sosie bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do malaksera wrzucić orzeszki, dodać miód i miksować do momentu uzyskania konsystencji masła orzechowego. Następnie dodać pokrojony czosnek, papryczkę, sok i skórkę z cytryny, oliwę z oliwek i całość zmiksować. Doprawić pieprzem, dodać posiekaną kolendrę i wszystko dokładnie wymieszać-
2.Piersi z kurczaka umyć, podzielić na dwie części i na każdej z piersi wykonać nacięcia w odległości około 1cm. Następnie obtoczyć
w marynacie i odstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie każdą pierś zawinąć w folię aluminiową, podlać pozostałą marynatą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30minut.
3.Sos bazyliowy:
Liście bazylii przełożyć do malaksera, dodać szczyptę soli i zmiksować. Następnie dodać musztardy, żółtka i cały czas miksując dodawać stopniowo oliwę z oliwek, miksować do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawić miodem, sokiem z cytryny, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na około 20-30minut.
Komentarze