MIODOWO CYTRYNOWA SURÓWKA Z PORA

4.5 (164 ocen)

Idealna surówka do dań mięsnych,smażonych serów i ryb.Do sporządzenia tej surówki zmobilizowała mnie Basia podając hasło dnia "ser". Przy gotowałam smażony ser Camembert w/g przepisu Joasi .

Składniki:

  • 1 duży por biała część
    2 łyżki żurawiny suszonej
    2 łyżki rodzynek
    2 łyżki pokrojonych moreli suszonych
    1 łyżka listów melisy cytrynowej
    1 łyżeczka skórki cytrynowej
    NA SOS
    1 łyżka oliwy
    0,5 cytryny sok
    1,5 łyżki miodu naturalnego
    sól,pieprz do smaku w/g uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Miodowo cytrynowa surówka z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miodowo cytrynowa surówka z pora 1. Por oczyścić umyć i pokroić w piórka.Owoce suszone przelać gorącą wodą i przecedzić przez sito przelewając zimną wodą.Morele pokroić w zapałkę,większe owoce żurawiny na połowę,melisę posiekać.Cytrynę umyć,zetrzeć skórkę; 1 łyżeczkę skórki i z połowy cytryny wycisnąć sok.
    Z soku cytrynowego,miodu i oliwy przygotować sos,mieszając ze sobą wszystkie składniki.
  • miodowo cytrynowa surówka z pora 2. Pokrojony por włożyć do miski,przyprawić solą,pieprzem,przemieszać.Wlać sok cytrynowo miodowy,wsypać pozostałe składniki i wymieszać.Pozostawić na 0,5 godz. w chłodnym miejscu, celem połączenia się smaków.
  • miodowo cytrynowa surówka z pora 3. Podawać jako dodatek np.smażonego sera Camembert w/g przepisu Joasi.

Porady

Do jajek dodałam sól i pieprz do smaku.Ser ma wówczas bardziej wyrazisty smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować